Cara Membuat Mikrotik Menjadi Wireless Access Point

Mikrotik merupakan satu Access Point yang boleh digunakan untuk mengawal Hotspot ataupun  WiFi. Access Point bermaksud fungsi Mikrotik  digunakan sebagai Access Point Wifi tanpa adanya proses routing dan NAT dalam mikrotik itu sendiri.

Oleh itu, saya akan memberikan contoh penggunaan Mikrotik sebagai Access Point pada rangkaian Hotspot Mikrotik. Boleh rujuk Gambar Topologi Mikrotik Hotspot seperti yang berikut:

k

Topologi Hotspot Mikrotik

Oleh itu, sebuah Hotspot Server iaitu RB1100 yang dihubungkan ke 2 buah Access Point yang mempunyai  fungsi yang berbeza. Mikrotik RB951G-2hnd sebagai Access Point WiFi Hotspot yang hanya digunakan untuk memancarkan isyarat WiFi saja, sementara proses routing dan DHCP server nya ada di RB1100.

Mikrotik RB951G-2HnD

Untuk Mikrotik SXTG-2hnd ini digunakan sebagai Access Point yang ber Wireless Point-to-Point ke bangunan sebelah. Sama seperti RB951G-2hnd nya, tidak ada routing dan konfigurasi lain selain sebagai Access Point sahaja.

Mikrotik SXTG-2HnD

Kita mulakan dengan Tutorial Cara Membuat Mikrotik Menjadi Access Point:

Mikrotik RB951G-2HnD Sebagai Access Point WiFi Hotspot

1. Hidupkan Mikrotik RB951G-2hnd nya
2. Kawal Mikrotik  menggunakan Winbox Mikrotik. Sila Download Winbox dulu.
3. Disini saya andaikan port yang bersambung ke Hotspot Server adalah ether 1.
4. Aktifkan (enable) interface wlan1 (wireless) nya. Masuk ke menu wlan1 nya, sila setting mode AP Bridge -> SSID: isikan nama isyarat Wireless nya (SSID) -> pilih kekerapan yang diinginkan -> selebihnya sila setting sendiri mengikut  keperluan -> OK


5. Masuk ke menu Bridge -> Buat Bridge baru -> Masuk ke tab Ports -> Tambah interface ether1 dan wlan1 pada bridge yang baru dibuat.


6. Sila beri IP address Mikrotik RB951G-2hnd nya pada antara muka ether1 dengan IP Address yang satu segment dengan IP Hotspot Server nya jika perlu supaya menjadi lebih mudah  semasa mengawal Mikrotik selepas itu. Jika IP tidak diberikan, ia tidak menjadi masalah, kerana fungsinya hanya sebagai Access point yang meneruskan sambungan dari Hotspot Server (Router) kepada client via Wireless. Jika IP Address tidak diberikan, saya sarankan untuk mengaktifkan ciri ROMON supaya Mikrotik boleh dikawal via MAC Address walaupun sudah lewat 1 hop.

7. Sehingga tahap ini, Mikrotik RB951G-2hnd sudah boleh digunakan sebagai Access Point. Sila cuba untuk menghubungkan kepada SSID yang ada.

Mikrotik SXTG-2HnD sebagai Access Point Wireless Point-to-Point

1. Mikrotik SXTG-2hnd meletakkan dasarnya adalah sebagai AP untuk WiFI PTP hampir sama dengan sebelumnya. Terasnya adalah untuk melakukan ‘bridge interface’ ether1 dan wlan1 nya.2. Untuk ‘setting wireless point-to-point’ nya juga sama. Tetapi kita boleh ubah kepada mode wireless daripada AP Bridge kepada Bridge sahaja. Kenapa perlu ubah menjadi Bridge? Hal ini demikian kerana fungsinya hanya sebagai Point to point sahaja sehingga  ada 1  client / station yang lain akan disambungkan dan mode bridge ini hanya membenarkan 1 client sahaja yang boleh mengaksesnya. Hal ini untuk meningkatkan tahap keselamatan  supaya tidak dapat diakses sewenang-wenangnya.

3. Sama seperti tutorial sebelum ini, anda boleh beri Mikrotik nya IP Address ataupun tidak.

Okay, mungkin itu sahaja Tutorial Mikrotik  yang saya kongsikan pada kali ini. Sila cuba dan praktikkan. Semoga bermanfaat  🙂

sumber: Kumpulan Tutorial Mikrotik Indonesia

Leave a Reply